
Ten deser jest naprawdę prosty. Nasiona chia są ostatnio bardzo popularne. Oprócz puddingów i kisieli można je stosować do wypieków oraz batonów energetycznych. Jeżeli robimy pudding z mleka kokosowego własnej roboty, które ma niską zawartość tłuszczu, smak nie będzie zbyt wyraźny. Zaczynamy!
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 200 g truskawek
- 6 łyżek nasion chia
- 3 – 4 łyżek syropu z agawy, miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i blendujemy. Jeżeli truskawek jest mniej niż szklanka, dolewamy wodę. Słodzimy jedną łyżką syropu z agawy (jeśli to za mało to możesz dodać jeszcze jedną), mieszamy z 2 łyżkami nasion chia.
- Mleko kokosowe lekko podgrzewamy, słodzimy i mieszamy z 4 łyżkami chia. Zostawiamy na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu jeszcze raz mieszamy , ewentualnie dosładzamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Po tym czasie rozkładamy do szklanek lub pucharków dwuwarstwowo.
Smacznego !