
Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia ponieaż dostarcza energii po nocnej przerwie i jest niezbędny w celu zrzucenia zbędnych kilogramów. Zazwyczaj robię coś na szybko np. kanapki lub koktajl, ale dla odmiany w weekend staram się zrobić coś innego.
Polecam Ci kukurydziane placki z boczkiem i plantami ponieważ robi się je szybko i są naprawdę dobre.
Jako dodatek użyłam plantanów, które przez przypadek wpadły mi do koszyka, ale możesz użyć bananów. Do dzieła!
Składniki (ok. 10 placuszków):
- puszka kukurydzy
- 1 świeża papryczka chili
- 2 jaja
- 6 cebul dymek
- 2000 g mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g serka wiejskiego
- 50 ml mleka (1/4 szklanki)
- oliwa z oliwek
- 1 plantan lub 3 duże banany
- 5 plasterki boczku
Przygotowanie:
- Cebule kroimy w plasterki, a chili w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia, serek oraz kukurydzę z zalewą i wszystko mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste dolewamy stopniowo mleko do czasuz, aż uzyskamy gęstą, lejącą się konsystencję. Dodajemy sól i pieprz w zależności od potrzeby.
- Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem układamy placuszki, kawałek cienkiego boczku oraz kawałki plantanów lub bananów. Jeżeli masz małą patelnię to smaż partiami, najpierw boczek, potem banany lub plantany oraz placuszki.
- Wszystkie składniki układamy na talerzu i gotowe!
Gotowe danie można polać syropem klonowym.
Smacznego!