ZrzucamyKilogramyMamy

  • SKLEP
  • Porady
  • Przepisy
  • YouTube
  • BLOG
  • KONTAKT

Pieczone sajgonki

przez Paula Podkowa / poniedziałek, 05 Marzec 2018 / Opublikowano w Kocham jeść
Sajgonki to szybkie i proste danie, każdy sobie z nimi poradzi. A takie pieczone w piekarniku są nie tylko mało kaloryczne ale również zdrowe ponieważ zawierają o wiele mniej tłuszczu i sztucznych konswerwantów niż te, które możesz kupić w markecie. Zaczynamy!
Składniki ( 16-20 sajgonek):
  • 400 g mięsa mielonego ( wieprzowego, wołowego lub z indyka)
  • 100 g cienkiego makaronu sojowego lub ryżowego, ugotowanego
  • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona w cienkie słupki
  • 2 marchewki, pokrojone w paski
  • garść zielonego groszku
  • 5-6 cebulek dymek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść grzybków mun
  • garść pędów bambusa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka przyprawy 5 smaków
  • olej
  • ok. 40 arkuszy papieru ryżowego

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, posypujemy przyprawami. Po podsmażeniu dodajemy pozostałe składniki ( oprócz makaronu). Chwilę wszystko dusimy, sprawdzamy smak, ewentualnie dodajemy sos sojowy, jeżeli jest dla nas za mało słone. Na koniec dodajemy ugotowany i posiekany makaron ( ja używam do tego nożyczek) i wszystko mieszamy.
  2. Przygotowujemy miskę z ciepłą wodą. Bierzemy dwa arkusze papieru ryżowego i chwilę je moczymy. Na namoczone arkusze wykładamy ok. 2 łyżki farszu, zawijamy po bokach i rolujemy w zgrabne sajgonki. Powtarzamy czynność do momentu aż skończy się nam farsz, papier ryżowy lub ona składniki.
  3. Zawinięte sajgonki przekładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Smarujemy je olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem (lub do 200 stopni bez) na około 15-20 minut.
  4. Gotowe sajgonki podajemy z sosem chilli.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE:

Razowa tarta ze szparagami i pomidorkami cherry
Frittata z cukinią i serem kozim
Bulgur ze szparagami, zielonym groszkiem i kurczakiem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJNOWSZE POSTY:

  • #20 Lubię pieprzyć

    Możesz zastanawiać się teraz: co ta Paula znowu...
  • #19 Żeby mi się chciało tak, jak mi się nie chce… Czyli dlaczego nie chce Ci się zacząć odchudzać?

    Wyznam Ci, że sama jestem ciężkim przypadkiem i...
  • #18 #DietaPałleo

    Dlaczego? Żeby mieć zdrowy brzuszek 😉 Nigdy nie...
  • #17 Najtrudniej jest zacząć

    Najtrudniej jest zacząć. Po raz kolejny. I za k...
  • #16 No i się zaczęło…2019…Let’s play the game

    No i się zaczęło…mamy 4 stycznia 2019 roku…co d...

Najnowsze komentarze

  • Paula Podkowa o 5 praktycznych wskazówek, jak schudnąć bez diety
  • Paula Podkowa o 5 praktycznych wskazówek, jak schudnąć bez diety
  • Paula Podkowa o 5 praktycznych wskazówek, jak schudnąć bez diety
  • Kasia o 5 praktycznych wskazówek, jak schudnąć bez diety
  • Zołza z kitką o 5 praktycznych wskazówek, jak schudnąć bez diety

Archives

  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018
  • Październik 2018
  • Wrzesień 2018
  • Sierpień 2018
  • Lipiec 2018
  • Czerwiec 2018
  • Kwiecień 2018
  • Marzec 2018
  • Luty 2018
  • SKLEP
  • Porady
  • Przepisy
  • YouTube
  • BLOG
  • KONTAKT

© 2015. All rights reserved. Buy Kallyas Theme.

GÓRA
Facebook