
Sajgonki to szybkie i proste danie, każdy sobie z nimi poradzi. A takie pieczone w piekarniku są nie tylko mało kaloryczne ale również zdrowe ponieważ zawierają o wiele mniej tłuszczu i sztucznych konswerwantów niż te, które możesz kupić w markecie. Zaczynamy!
Składniki ( 16-20 sajgonek):
- 400 g mięsa mielonego ( wieprzowego, wołowego lub z indyka)
- 100 g cienkiego makaronu sojowego lub ryżowego, ugotowanego
- 1 czerwona papryka, drobno pokrojona w cienkie słupki
- 2 marchewki, pokrojone w paski
- garść zielonego groszku
- 5-6 cebulek dymek
- 2 ząbki czosnku
- garść grzybków mun
- garść pędów bambusa
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka przyprawy 5 smaków
- olej
- ok. 40 arkuszy papieru ryżowego
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, posypujemy przyprawami. Po podsmażeniu dodajemy pozostałe składniki ( oprócz makaronu). Chwilę wszystko dusimy, sprawdzamy smak, ewentualnie dodajemy sos sojowy, jeżeli jest dla nas za mało słone. Na koniec dodajemy ugotowany i posiekany makaron ( ja używam do tego nożyczek) i wszystko mieszamy.
- Przygotowujemy miskę z ciepłą wodą. Bierzemy dwa arkusze papieru ryżowego i chwilę je moczymy. Na namoczone arkusze wykładamy ok. 2 łyżki farszu, zawijamy po bokach i rolujemy w zgrabne sajgonki. Powtarzamy czynność do momentu aż skończy się nam farsz, papier ryżowy lub ona składniki.
- Zawinięte sajgonki przekładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Smarujemy je olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem (lub do 200 stopni bez) na około 15-20 minut.
- Gotowe sajgonki podajemy z sosem chilli.
Smacznego!